Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti

Autor: Miroslav Tuđman
Naklada Pavičić, 2002., Zagreb

Nekoliko ulomaka iz knjige:

(…)

Već jednostavna logička analiza ovog segmenta optužnice, odnosno presude, ukazuje na njezinu problematičnost. Naime, jedini svjedoci za “međunarodni oružani sukob”, tj. agresiju Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu su Paddy Ashdown i dva tajna svjedoka.

  • A
    Oružani sukob između Muslimana i Hrvata završio je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. Prema tom sporazumu bosansko-hercegovački Hrvati i Muslimani formirali su federaciju koja treba ući u konfederaciju s Republikom Hrvatskom.
     
  • B
    Paddy Ashdown svjedoči o karti koju je nacrtao predsjednik Tuđman 6. svibnja 1995. Dakle, 14 mjeseci nakon prestanka sukoba i dogovora o federaciji, predsjednik Tuđman je “nacrtao kartu” kao odgovor na upit Ashdowna kako će izgledati Bosna i Hercegovina za deset godina. 
     
  • C
    Salveta na kojoj je nacrtana karta, krunski je dokaz na temelju kojeg je donijeta presuda o “međunarodnom oružanom sukobu” koji je trajao 1993./94. Karta na salveti je “nacrtana” dvije godine nakon početka, a 14 mjeseci nakon završetka sukoba.
     

 

 

  • Pitanje prvo:
    Kako je Lord Ashdown 6. svibnja 1995. za 20 minuta razgovora s predsjednikom Tuđmanom post festum otkrio tajnu koju nitko drugi osim njega od predsjednika Tuđmana nije saznao?
     
  • Pitanje drugo:
    Kako projekcija stanja Bosne i Hercegovine u 2005. može biti argument o karakteru sukoba 1993./94?

     
  • Pitanje treće:
    Kakav je to “međunarodni oružani sukob” u koji su uključene dvije države, a za njega znaju samo dva tajna svjedoka , ali ni oni ne mogu o tome svjedočiti javno zbog svoje sigurnosti?

(…)
 

Vratimo se činjenicama. Zemljovid u Strategijskom atlasu na str. 108 (karta 1) potvrđuje:

  • prvo
    ono što je rekao predsjednik Tuđman, “Nacrtao sam, na traženje toga gospodina, kartu koja postoji u strategijskom atlasu koji je izdao “Complexe” iz Bruxellesa i koji prikazuje upravo tu crtu razgraničenja. To nitko ne može osporiti...”;
     
  • drugo
    da je Ashdown krivo pripisao autorstvo “karte na salveti” predsjedniku Tuđmanu;
     
  • treće
    sve ostalo su konstrukcije i političke manipulacije.

(...)

 

Jedna od karata o kojoj je predsjednik Tuđman govorio Paddyju Ashdownu, objavljena u Strategijskom atlasu u izdanju Complexe iz Bruxellesa:

karta_1.jpg