Ukoliko se želite pretplatiti na automatsko primanje vijesti, možete to učiniti na 2 načina: (1) prijavom na naš Newsletter kroz Obrazac za registraciju, ili (2) kroz RSS Feed.


Vijesti - unos

Povodom pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora 1997. godine, donosimo Prisežnu poslanicu s kojom se predsjednik Tuđman na inauguraciji obratio hrvatskoj javnosti  na današnji dan, 5. kolovoza, prije 18 godina. Pročitajte poslanicu.

Na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine uoči vojno redarstvene akcije Oluja, predsjednik Tuđman je uputio Proglas hrvatskim građanima srpske nacionalnosti. Proglas je pisano svjedočanstvo o teškim vremenima nametnutim Hrvatskoj, brojnim naporima hrvatskog vodstva za mirnim rješenjem krize ali i odlučnosti da se krene u vojno redarstvenu akciju ukoliko pregovori propadnu. Proglas je važan jer poziva sve civile srpske nacionalnosti da ostanu u svojim domovima gdje im se jamče sva građanska i etnička prava. Pročitajte cijeli proglas. 

Dr. Tuđman je na današnji dan prije 25 godina održao govor prilikom povijesne konstituirajuće sjednice Hrvatskoga Sabora - cijeli govor možete pročitati ovdje...

26. veljače 2015. godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, predstavljen je knjižni niz Tuđmanov arhiv - korespodencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine (u šest knjiga). Knjige su predstavili Anita Šikić (direktorica Hrvatske sveučilišne naklade), dr. sc. Jasna Turkalj (ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest), akademik Davorin Rudolf, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, Josip Mihaljević i dr. sc. Ivo Lučić. Pročitajte ovdje više o knjigama.

Predsjednik Tuđman je na današnji dan, 22. siječnja, 1997. godine, na sjednici Hrvatskog Sabora podnio izvješće o stanju hrvatske države i nacije u 1996. godini.

Cijeli tekst izvješća možete pročitati ovdje...

Na današnji dan - 15. siječnja 1999. godine - predsjednik Tuđman održao je pozdravni govor na svečanom primanju prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana za diplomatski zbor. Predsjednik u govoru podsjeća na mnoge činjenice da se Hrvatska od antičkih helenskih i rimskih vremena razvijala u okviru zapadno-europske civilizacije.

Prigodom nadolazećih božićnih blagdana objavljujemo čestitku koju je predsjednik Tuđman 23. prosinca 1995. godine uputio svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i u svijetu, svim građanima Republike Hrvatske.

Povodom 15. obljetnice smrti predsjednika Tuđmana pitamo se - što narod misli o svom prvom predsjedniku. Možda su najbolji pokazatelj, najbolja anketa o ovom pitanju ove fotografije s Mirogoja snimane iz godine u godinu.

Povodom oslobodilačke operacije Oluja donosimo proglas koji je predsjednik Tuđman uputio hrvatskim građanima srpske nacionalnosti 4. kolovoza 1995. Iz proglasa je vidljiva teška situacija toga vremena koja je Hrvatskoj bila nametnuta, kao i mnogi napori koji su se poduzimali da bi se mirnim putem okončala kriza. Nakon što su nažalost svi pregovori propali, odlučno se kreće u vojno redarstvenu akciju, ali se istovremeno i svima jamče sva građanska i etnička prava. Pročitajte cijeli proglas.

Na današnji dan - 30. svibnja 1990. g. - predsjednik Tuđman je održao govor prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora. Do 2001. na ovaj se dan slavio Dan državnosti, a danas se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora. Pročitajte ovdje govor predsjednika Tuđmana u kojemu je naglasio veliku važnost Sabora kroz Hrvatsku kroz povijest, te naveo strateške ciljeve koji stoje pred novom državom.