Proglas hrvatskim građanima srpske nacionalnosti uoči akcije Oluja 4. kolovoza 1995.

Na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine uoči vojno redarstvene akcije Oluja, predsjednik Tuđman je uputio Proglas hrvatskim građanima srpske nacionalnosti. Proglas je pisano svjedočanstvo o teškim vremenima nametnutim Hrvatskoj, brojnim naporima hrvatskog vodstva za mirnim rješenjem krize ali i odlučnosti da se krene u vojno redarstvenu akciju ukoliko pregovori propadnu. Proglas je važan jer poziva sve civile srpske nacionalnosti da ostanu u svojim domovima gdje im se jamče sva građanska i etnička prava. Pročitajte cijeli proglas. 

Read More

Predstavljanje knjižnog niza Tuđmanov arhiv

26. veljače 2015. godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, predstavljen je knjižni niz Tuđmanov arhiv - korespodencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine (u šest knjiga). Knjige su predstavili Anita Šikić (direktorica Hrvatske sveučilišne naklade), dr. sc. Jasna Turkalj (ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest), akademik Davorin Rudolf, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, Josip Mihaljević i dr. sc. Ivo Lučić. Pročitajte ovdje više o knjigama.

Read More

Proglas hrvatskim građanima srpske nacionalnosti uoči akcije Oluja 4. kolovoza 1995.

Povodom oslobodilačke operacije Oluja donosimo proglas koji je predsjednik Tuđman uputio hrvatskim građanima srpske nacionalnosti 4. kolovoza 1995. Iz proglasa je vidljiva teška situacija toga vremena koja je Hrvatskoj bila nametnuta, kao i mnogi napori koji su se poduzimali da bi se mirnim putem okončala kriza. Nakon što su nažalost svi pregovori propali, odlučno se kreće u vojno redarstvenu akciju, ali se istovremeno i svima jamče sva građanska i etnička prava. Pročitajte cijeli proglas.

Read More

Govor prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora - 30. svibnja 1990.

Na današnji dan - 30. svibnja 1990. g. - predsjednik Tuđman je održao govor prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora. Do 2001. na ovaj se dan slavio Dan državnosti, a danas se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora. Pročitajte ovdje govor predsjednika Tuđmana u kojemu je naglasio veliku važnost Sabora kroz Hrvatsku kroz povijest, te naveo strateške ciljeve koji stoje pred novom državom.

Read More