Mirnu smo integraciju hrvatskog podunavlja prihvatili da ne bi imali više ljudskih žrtava

Vlak za Vukovar - govor u Zagrebu 8. lipnja, 1997. godine

Drage Hrvatice i Hrvati, drage Zagrepčanke i Zagrepčani i svi građani Hrvatske, a prije svega vi Vukovarci koji se još danas ne možete svi vratiti s nama u Vukovar, ali ćete se idućih mjeseci, a do godine sasvim sigurno i posljednji vratiti u svoj Vukovar, u istočnu Slavoniju, u zapadni Srijem, u Baranju!

Kad smo s ovog mjesta pretprošle godine kretali "Vlakom slobode" prema Splitu, onda smo prije toga morali osloboditi zapadna okupirana područja Hrvatske, onda smo morali odnijeti pobjede u "Bljesku", u "Oluji", u zapadnoj Bosni da bismo deblokirali Bihać i da bismo stvorili uvjete da sa što manje žrtava oslobodimo svoja hrvatska područja od Banovine do Knina do Zadra.

Na velebnom skupu Splita, Dalmacije, poručili ste mi, Predsjedniče u Vukovar. Jasno, mi smo tada mogli ići i s oružanom silom u Vukovar, ali smo se odlučili, ne samo zbog preporuke europskih i svjetskih sila i međunarodne zajednice, nego zbog svojih hrvatskih nacionalnih interesa da ne budemo imali više žrtava u mrtvima, u ranjenima, razaranjima, da dokažemo svijetu da smo za demokratsko, miroljubivo rješenje, da nam nije do toga da svi Srbi napuste Hrvatsku,  već da ostanu oni u Hrvatskoj koji žele priznati Hrvatsku kao svoju domovinu.

I zbog toga smo pristali na UNTAES, na mirnu integraciju toga Hrvatskog Podunavlja i zbog toga smo dočekali evo ove današnje dane kada je ta mirna reintegracija pred završetkom.

Nakon što smo sproveli izbore u čitavoj Hrvatskoj, pa i u Hrvatskom Podunavlju, uspostavljamo tamo lokalne vlasti, općinske, gradske, županijske, uspostavljamo ustavno-pravni poredak, obnavljamo gospodarski i ukupni život i danas se simbolično vraćamo u Vukovar s "Vlakom u Vukovar".

U tom vlaku bit će predstavnici cijele Hrvatske, domovinske i iseljene Hrvatske, svih hrvatskih županija. To je vlak mira, vlak pomirbe, vlak stvaranja pomirenja sa svima onima koji su ostali u Hrvatskoj i koji priznaju Hrvatsku, koji su preuzeli hrvatska dokumenta, koji žele biti građani Hrvatske. Mi im jamčimo građanska i etnička prava, želimo da sudjeluju u izgradnji Hrvatske, želimo da grade svoj osobni život, kao i svi drugi građani Hrvatske.

Ja se obraćam  i ovdje, jer znam da ima mnogo prognanika i među vama iz Hrvatskog Podunavlja. Ja ih molim za još malo strpljenja, za  razumijevanje toga što sam rekao da smo čekali zato na mirno rješenje da ne bismo imali više žrtava. Nekoliko puta, svakom zgodom sam govorio o tome da mi je više stalo do svake kapi hrvatske krvi, nego li da nekog kamena ili nešto, ali isto tako da ćemo pod svaku cijenu vratiti svaku stopu hrvatske zemlje.

S ovim vlakom s izlaskom Hrvatske na istočne granice, na Dunav, na Dunav o kojemu nam isto tako pjeva "Lijepa naša", Hrvatska jest i dunavska zemlja i ostat će dunavska zemlja. S tim završavamo povijesnu pobjedu hrvatske slobode, stvaranje hrvatske države, samostalne i nezavisne, suverene i demokratske hrvatske države koju smo uveli u svjetsku zajednicu slobodnih i suverenih naroda i stvorili smo takvu snagu da je više nitko ne može ugroziti, osim ako bismo dopustili onoj šačici Judinih sinova da nam unose nered, nevjericu.

Ali, Hrvatska je po svemu toliko slobodna, toliko demokratska, toliko čvrsta po svom demokratskom poretku, po jačini svoje oružane sile da je zaista međunarodni subjekt s kojim moraju računati, a u unutrašnjem razvitku i demokratskog poretka i gospodarske stabilnosti postigli smo više nego li 22 bivše socijalističke zemlje, jedino su dvije u razvoju postigle nešto više.

I sad morat ćemo dragi prijatelji uložiti još mnoga sredstva u obnovu i izgradnju toga razrušenog područja Vukovara i svega onoga što je bilo hrvatskoga tamo.

Jedno je vidjeti na slikama tu hirošimsku panoramu, a drugo je kad to vidite, kad dođete tamo. Jednostavno, ne možete vjerovati da je toliko razaranja, toliko barbarstva bilo. Ali, i to ćemo izgraditi.

Tražit ćemo pomoć svijeta jer na to imamo pravo, ali ćemo i vlastitim snagama graditi. Ja sam pozvao  sve župane da danas u Vukovaru kažu da će preuzeti barem neki objekt izgraditi. Čitava Hrvatska će biti na tome. Mi, razumije se, nakon što smo imali velike izdatke za rat, za diplomaciju, za uspostavu države, sada još moramo imati za izgradnju domovine. Ministarstvo obnove već je izgradilo prošle i ove godine 160.000 kuća i domova, a ima onih koji govore da se Hrvatska ne gradi. Otvaramo auto-ceste, gradimo, Hrvatska je gradilište, ali Hrvatska mora biti gradilište i u ljudima. Moramo ostvariti taj hrvatski preporod, duhovni preporod u hrvatskom čovjeku da smo svjesni, da smo izvojevali svoju slobodu, da smo stvorili svoju državu i da je ona jamstvo za budućnost našu, naše djece, naših unuka, za vječnu našu Hrvatsku.

Evo, ovaj velebni skup dokazuje koji ste ovako na brzinu skupili u Zagrebu, da ste vi, da je sva Hrvatska s nama na tom vlaku, u duhu za Vukovar, za slobodnu Hrvatsku.

I to da će biti Hrvatska sretna, bogata za sve svoje građane, jamstvo je ona vlast koja je to stvorila, jamstvo ste vi hrvatski narod, svi hrvatski građani u koje sam imao povjerenje.

Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

 

Kliknite ovdje da bite pročitali govor dr. Tuđmana u Vukovaru 8. lipnja, 1997.