Želja nam je objaviti što više kvalitetnih, utemeljenih članaka o dr. Tuđmanu, pa vas molimo da nam sugerirate autore i izvore na tu temu. 

Objavljivat ćemo tekstove na dvije teme: (1) Mitovi, i (2) Velike ideje:

Mitovi. U ovoj ćemo kategoriji objavljivati argumentirane tekstove koji se odnose na mitove ukorijenjene u javnosti a vezani su uz političko djelovanje dr. Tuđmana. Jedan od takvih mitova, možda i 'najzvučniji', je tzv. podjela BiH, pa ga zato i obrađujemo kao prvog, međutim, s vremenom ćemo dodavati i druge.

Velike ideje. Još od 60tih godina prošlog stoljeća i knjige Velike ideje i mali narodi dr. Tuđman analizira osnovne ideje na kojima se temelje suvremene demokratske države te ih razrađuje i prilagođava hrvatskim specifičnostima. U ovoj ćemo kategoriji objavljivati tekstove koji raspravljaju o tim strateškim idejama dr. Tuđmana, na kojima je nastao program HDZ-a a zatim i Republika Hrvatska.

Niže su prikazani članci iz obje kategorije. Ukoliko želite pogledati članke samo iz pojedine kategorije, kliknite ovdje: Mitovi ili Velike ideje.


Članci - unos

Autor: Anđelko Mijatović

Program stvaranja neovisne hrvatske države za dr. Tuđmana nije počeo s osnivanjem HDZ-a 1989.g. O pravima naroda na ravnopravnost i neovisnost piše u svojim djelima i raspravama još od 60tih godina prošlog stoljeća. Kao povjesničar detaljno je analizirao domaće i međunarodne procese od davnina do modernih vremena, te na temelju toga točno predvidio kada i na kojim programskim osnovama krenuti u stvaranje samostalne hrvatske države. Dr. Anđelko Mijatović u ovom radu analizira te programe.

Autor: Mile Bogović

Ideja pomirenja - temeljna je ideja dr. Tuđmana. U svojim povijesnim razmatranjima rano je došao do zaključka da bez jedinstva hrvatskog naroda - i ljevice i desnice, i naroda u zemlji kao i onoga van granica - ne može doći do stvaranja samostalne države i napretka u bilo kojem pogledu. Pročitajte članak mons. dr. Bogovića na tu temu.

Autor: Ante Nazor

Mnoge su nelogičnosti i kontradiktornosti unesene u optužnicu ali i Hašku prvostupanjsku presudu šestorici Hrvata kojom se i državni vrh RH optužuje za "udruženi zločinački pothvat". Dr. Ante Nazor u svojoj kolumni Transkriptom na transkript navodi cijeli niz takvih nelogičnosti, nažalost rijetko spominjanih u većini medija. 

Autori: Igor Bojanić, Davor Derenčinović, Željko Horvatić, Davor Krapac, Maja Seršić

Zajednički zločinački pothvat - pravni je institut koji su izmislili haaški suci. Pročitajte više u ovoj studiji pravnih stručnjaka Akademije pravnih znanosti.

Autor: Ante Nazor

48 susreta predsjednika Tuđmana i Miloševića potvrđuju tezu o dogovorenom ratu? Broj susreta je točan. Međutim, to je samo dio istine. Drugi se dio namjerno skriva s ciljem manipulacije. Pročitajte što o ovome kao i drugim manipulacijama govori dr. sc. Ante Nazor u tekstu 'Dogovoreni rat'.

Autor: Ivo Lučić

Prema najavi donosimo posljednje poglavlje knjige povjesničara dr. sc. Ive Lučića "Uzroci rata - Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine" (Despot Infinitus, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2013.). Radi se o djelu koje obiluje argumentima i dokumentima, a cijeli jedan dio posvećen je rasvjetljavanju mita o 'podjeli Bosne'. Zaključo poglavlje toga dijela možete pročitati ovdje.

Nedavno je objavljena knjiga povjesničara dr. sc. Ive Lučića "Uzroci Rata - Bosna i Hecegovina od 1980. do 1992. godine" (Despot Infinitus, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2013.). Tim povodom ovdje prenosimo intervju s autorom, a u budućnosti ćemo prenijeti i jedno poglavlje ovog argumentiranog djela koje rasvjetljava mit 'podjele Bosne'.

Autor: Miroslav Tuđman

Velika 'prašina' dignuta izjavama britanskog diplomata Ashdowna kako mu je predsjednik Tuđman na salveti nacrtao "plan podjele Bosne" vrlo je brzo splasnula nakon objavljivanja knjige "Priča o Paddyu Ashdownu i Tuđmanovoj salveti" (Naklada P.I.P. Pavičić, Zagreb, 2002.). U toj knjizi prof. dr. Miroslav Tuđman vrlo jednostavno rasvjetljava spomenutu „aferu“. Pročitajte ovdje o čemu su predsjednik Tuđman i P. Ashdown doista razgovarali te pogledajte stvarne karte o kojima je bilo riječi.

 

Autor: Slobodan Praljak

Nasuprot nikad dokazanim tvrdnjama pojedinaca da je dogovorena podjela BiH stoje vrlo jasne politike i postupci predsjednika Tuđmana prema BiH. O tim politikama govori general Praljak u svojoj završnoj riječi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Pročitajte više...

 

Autor: James J. Sadkovich

Povijesničar, dr. sc. James J. Sadkovich u knjizi „Tuđman, prva politička biografija“ (Večernji edicija, Zagreb 2010.) prikazuje životni i intelektualni put dr. Tuđmana. Na nekoliko stranica iz poglavlja "Bilateralni sastanci, zavjere i pitanja bez zadovoljavajućih odgovora" koje donosimo ovdje propitkuje održivost teze o 'podjeli BiH' nizom pitanja koje se logično nameću želimo li objektivno razgovarati o ovoj temi.

Autor: Miroslav Tuđman

Ovdje donosimo kratko poglavlje P. S. Prešućeni Split iz knjige Vrijeme krivokletnika (Detecta, Zagreb, 2006.) prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana. Tema poglavlja je susret predsjednika Tuđmana, Miloševića i Izetbegovića u Splitu 12. lipnja 1991. godine, koji se namjerno prešućuje od zagovornika teze 'podjele Bosne'. Pročitajte zašto...

Autor: Ante Nazor

Kao uvodni tekst donosimo dio govora koji je dr. sc. Ante Nazor održao na predstavljanju knjige akademika Nedjeljka Mihanovića – Tuđmanova baština, 10. prosinca 2012. u velikoj dvorani crkve Sveta Mati Slobode. U ovom kratkom tekstu dr. Nazor navodi neke od glavnih činjenica koje moramo uzeti u obzir pri raspravi o politici predsjednika Tuđmana prema BiH. Cijeli tekst...

Autor: Ivo Lučić

Dr. sc. Ivo Lučić u ovom znanstvenom članku detaljno raščlanjuje okolnosti u kojima je nastao mit o „podjeli Bosne“, tko je sve dijelio BiH, te kako je na koncu podijeljena. Članak je objavljen u Časopisu za suvremenu povijest Hrvatskog instituta za povijestCijeli tekst...