Vlak slobode - govor u Splitu, 26. kolovoza 1995.

Nakon uspješno provedene operacije Oluja kojom je oslobođena gotovo petina ukupne površine Hrvatske, predsjednik Tuđman je na veličanstvenom dočeku u Splitu održao jedan od najemotivnijih govora.


Dio iz govora: 

Kad sam bio na prvom skupu ovdje na ovome mjestu isto tako iznenađujuće velikom i velebnom, ne tako velikom kao danas, tada sam vam obećao možda i u nešto malo zavijenom obliku stvaranje slobodne Hrvatske. Pred godinu dana obećao sam vašem gradonačelniku uvaženom gospodinu Grabiću da ću doći u Split vlakom iz Zagreba. Obećao sam ta dva velika obećanja. On još čini se nije očistio ovu vašu luku. Morate mu u tome malo pomoći, a i Hrvatska vlada. Održao sam prije toga i obećanje Hrvatskoj košarkaškoj momčadi, Hrvatskoj reprezentaciji u dalekoj Barceloni da ću ih pozvati na večeru na kninsku tvrđavu, i to sam održao. Bilo mi je to obećanje osobito drago, ali i važno baš zato što su ti hrvatski momci, ti hrvatski ambasadori pretežitim dijelom tu naši vlaji iz Dalmatinske zagore i vaši Splićani.

Što mi preostaje da vam još obećam?

(Vukovar! Vukovar! - skandiranje publike)

Razumije se, prije svega Vukovar, taj simbol hrvatskog otpora u obrani uspostavljene nezavisne hrvatske države, Vukovar i bogatu istočnu Slavoniju i Baranju, jer Hrvatska je bila i ostat će podunavska zemlja. I to ćemo obećanje zajedno izvršiti sa svojim hrvatskim narodom i sa svojom politikom, a ako će trebati onda i sa svojom oružanom silom.

 

Cijeli govor pročitajte ovdje